Veljesliiton perustaminen käynnistyi 80 vuotta sitten Pohjois-Savossa Runnin kylpylässä.
Suomessa useat eri tahot kävivät epävirallisia keskusteluja sodassa vammautuneiden järjestäytymisestä. Samaa miettivät myös Runnilla kuntoutumassa olevat talvisodassa vammautuneet miehet. Mikä olisi heidän kannaltaan paras tapa hoitaa asiat: liittyä jo olemassa oleviin järjestöihin vai perustaa oma?
Runnilla päädyttiin oman järjestön perustamiseen ja 26.6. pitämässään kokouksessa miehet laativat kiertokirjeen ”sodan 1939–40 invaliideille”, jossa perustelivat kantaansa mm: ”Niin kuin kaikki hyvin tiedämme, niin invaliidien huolto Suomessa on vielä heikon puoleista. – – Raajarikkoina emme monikaan vielä työhön pysty. Eikä meille työtä tänä aikana monelle ilmestykään, kun on tervettäkin työvoimaa tarjolla. – – Yhteen liittoon yhtyneinä me monta kymmentä tuhatta miestä muodostamme voimakkaan järjestön, jonka vaatimukset ja vetoomukset on otettava huomioon. Tämän kokouksen yksimielisenä periaatteena oli se, että meidän sanavarastossamme ei saa löytyä sanaa ’politiikka’. – – Emme kysyneet rintamalla seistessämme toistemme puoluekantaa, emmekä kysy sitä nytkään.”
Oman järjestön perustaminen sai kannatusta ja liiton perustava kokous pidettiin Jyväskylässä elokuussa 18. päivä vuonna 1940.
Lue lisää sotavammaisten huollon keskittämisestä ja liiton syntyyn vaikuttaneista tekijöistä Talvisota 80 -sarjastamme.