Ledaren i Krigsinvaliden 1/2021
Coronaviruspandemin har verkligen satt sina käppar i samhällets hjul, nästan helt och hållet hindrat människor från att mötas eller åtminstone gjort dessa möten till möten, som man hållit på distans i den digitala världen. Pandemin har satt sina spår på så många håll. Trots detta fortsätter vårt förbunds arbete till fromma för medlemmarna i likhet med vad tidigare skett, i enlighet med beslut som fattats vid förbundsmöten och i förbundsfullmäktige. Detta är något som vi har förbundit oss till och i enlighet med detta skrider vi till verket på bästa möjliga sätt.
Oundvikligen håller vi på att småningom övergå till traditionstiden. Det är något som sker sida vid sida med den pågående verksamheten i vårt förbund, så att vi går framåt på ett planenligt sätt och bit för bit. Vi har vårt eget Krigsinvalidernas Traditionsförbund, vars uppgift består i att omhulda krigsinvalidernas traditioner och berätta om dem för kommande släktled. Förbundets regionala föreningar kommer också i sinom tid att bära ansvar för den serviceverksamhet som riktar sig till våra medlemmar allt eftersom krigsinvaliddistriktens verksamhet krymper.
Brödraförbundets styrelse har vid sitt möte i november 2020 dragit upp riktlinjerna för förbundets ståndpunktstagande visavi traditionsarbetet. Styrelsen konstaterade då, att ”Brödraförbundet vill utöva samarbete med veteranorganisationerna när det gäller omhuldandet av krigsinvalidernas och veteranernas traditioner också på regional nivå med målsättningen att detta arbete sker så att det styrs genom medlemskap i Eklövets Traditionsförening”. Styrelsen framförde dessutom i sitt ställningstagande, att ”det är synnerligen viktigt att få med nya funktionärer inom det regionala traditionsarbetet”.
Vi behöver många som har styrka att lägga manken till i detta arbete och vi behöver få många instanser med, så att vi kan försäkra oss om att det finns en framtid för ett gemensamt traditionsarbete gällande veteranerna från våra krig ävensom att budskapet sprids i vida kretsar av vårt samhälle. Styrelsen framförde också önskemålet, att Eklövets Traditionsförening via en snabb tidtabell skulle skapa beredskap att som medlemmar i denna förening uppta gemensamma regionala traditionsföreningar som är under bildande på olika håll i Finland. På så sätt kunde man komma framåt utan mellanliggande skeden. Brödraförbundets styrelse anser, att det allra tydligaste vore att grunda en ny förening för ett gemensamt, regionalt traditionsarbete, vilken ansluter sig direkt till Eklövets Traditionsförening.
Syftet med Eklövets Traditionsförening är ju att vårda och omhulda traditionerna från de krig Finland förde åren 1939–1945 och veteranerna från dessa krig. Förbundets målsättning är att finna sådana andliga och materiella uttrycksformer för veterantraditionerna som ur det finländska samhällets synvinkel är viktiga och värda att komma ihåg ännu många årtionden senare samt för denna tradition finna ansvarsbärare, som kan garantera dess kontinuitet. Utöver förbundets grundande medlemmar (fyra veteranorganisationer) hör i detta nu till förbundet redan närmare 20 andra samhällsmässigt starka samfund, som utför försvars- och traditionsarbete, samfund som är intresserade, villiga och har förmåga att delta i ett traditionsarbete som främjar Eklövets Traditionsförenings syfte. Det är en trygghet och en styrka med tanke på det kommande traditionsarbetet att ha många aktörer med i detta arbete.
Definitivt och ytterst gärna är vi med i ett traditionsarbete, som är gemensamt för alla aktiva medverkande och som omfattar veteranerna från våra krig och krigets hela generation, ett arbete som utförs under Eklövets Traditionsförenings ledning. Det här är en hederssak för oss. När det gäller samarbetet är det likväl viktigt, att man där beaktar alla parter på ett jämbördigt sätt. Dessutom är det vår särskilda uppgift att bära ansvar för krigsinvalidernas, deras makors och änkors, denna speciella grupps traditioner och minne samt för att denna tradition förs vidare till kommande generationer. Vi vill hålla kommande generationer medvetna om att under krigen åren 1939–1945 sårades ca 96 000 personer. För att stöda dem grundades Krigsinvalidernas Brödraförbund, som förutom att det är den äldsta ännu fungerande veteranorganisationen, det också är en handikapporganisation. Förbundet har alltid haft och kommer alltid också för traditionens del att ha sin speciella uppgift vid sidan av det arbete övriga funktionärer utför. Därför har vi också vår egen traditionsorganisation, just för vår egen specialuppgift. Vad gäller den gemensamma traditionen för alla veteraner från våra krig är vi beredda och villiga till samarbete och vi bidrar gärna till detta med vår egen insats.
Vid sidan av den gradvisa förberedelsen för och övergången till traditionsarbetet fortsätter Brödraförbundet enligt de beslut som fattats sin verksamhet till fromma för sin medlemskår. Vi är på ett orubbligt sätt med i tiden och på samma gång förbereder vi oss för det som skall komma.
Jag tillönskar tidningens alla läsare en god hälsa och en god fortsättning på detta år!
Marja-Liisa Taipale



