JURISTEN Krigsinvaliden 1/ 2022
Maka- och änkerehabilitering 2022
Krigsinvalidernas Brödraförbunds framställning gällande upptagande av makor och änkor till krigsinvalider med mindre men bland dem som får rehabilitering ledde ännu inte till resultat. Statsrådet fastställde för innevarande år tidigare gällande förutsättningar för att kunna omfattas av rehabiliteringen.
Följande personer kan ansöka om rehabilitering:
• makor och änkor till krigsinvalider med en grad av men om minst 30 procent
• krigsinvalidänkor, som lyfter full servicepension, även om den avlidnes arbetsoförmögenhetsgrad inte kunnat fastställas
• krigsänkor, som kontinuerligt lyft servicepension efter sin i kriget stupade make
Krigsinvalidens anstaltsvård är inget hinder för makan att ansöka om denna separata makarehabilitering. I övrigt är kravet likväl att makarna bor på samma adress.
Öppen-, anstalts- eller hemrehabilitering
Maka- och änkerehabiliteringens alternativ består av anstalts-, dag- och öppenrehabilitering. Anstalts- och dagrehabilitering kan fås vid av Statskontoret godkända anstalter. Längden på anstaltsrehabiliteringen är två veckor. Längden på dagrehabiliteringen är 15 dagar och den öppna rehabiliteringen består av en serie om 15 vårdtillfällen. Kostnaderna för öppen rehabilitering får uppgå till högst 1050 euro.
På läkares rekommendation kan man erhålla öppen rehabilitering i form av hemrehabilitering. Härvid ersätter Statskontoret kostnaderna upp till högst 1 575 euro.
Statskontoret erlägger de kostnader som förorsakats av rehabiliteringen direkt till rehabiliteringsanstalten eller till serviceproducenten. Resekostnader som ansluter sig till makarehabiliteringen ersätts inte av Statskontoret. Gällande dem kan man hos Folkpensionsanstalten på basis av sjukförsäkringslagen ansöka om reseersättning gällande den del som överskrider självrisken.
Ansökan om rehabilitering
Man ansöker på förhand hos Statskontoret om separat maka- och änkerehabilitering. De som ansöker första gången eller såvida det från senaste anstaltsrehabilitering har förflutit två år eller mera bör till ansökan foga ett läkarutlåtande, varav framgår behovet av rehabilitering. Dessutom rekommenderas, att i läkarutlåtande ingår en beskrivning av den ansökandes allmänna hälsotillstånd och funktionsförmåga.
För öppen rehabilitering behövs en läkarremiss. När man ansöker enbart om massage eller fotvård, behövs ingen remiss. Statskontoret ersätter inte kostnader som tillkommit på grund av läkarutlåtandet.
Seppo Savolainen
***********************
Understöd till krigsinvalid- och makamedlemmar
Krigsinvalidernas Brödraförbund har under hela sin verksamma period genom understöd ekonomiskt stött de av sina medlemmar som ekonomiskt befunnit sig i den svagaste positionen. I första hand har om detta burit ansvar den behövandes egen krigsinvalidavdelning eller krigsinvaliddistrikt. Till distrikten utdelar förbundet årligen service- och stödpeng. Brödraförbundet har dessutom i samarbete med veteranförbunden delat ut direkta understöd från de medel som erhållits via veteraninsamlingen.
Veteraninsamlingens understöd
Understöden är avsedda för småinkomsttagare, vilkas bruttointäkter enligt skatteintyg uppgår till högst 1 400 euro i månaden. Krigsinvalid- och makamedlemmar kan ansöka om understöd. Understöd kan årligen beviljas enligt behovsprövning t.ex. till självriskandelen av medicin- och sjukhusomkostnader, anskaffning av glasögon och hjälpmedel, med vilka man tryggar boendet i hemmet, rörelseförmågan eller tryggheten. För bostadsreparationernas del understöder man sådana nödvändiga, projekt i mindre omfattande form, som stöder att man på egen hand kommer till rätta i hemmet, såsom räcken, förändringar av wc- och tvättutrymmen, trappuppgångar och övriga motsvarande reparationsarbeten.
Den lägsta summan som ges i understöd är 100 euro och den högsta summan per år är 800 euro. Ansökningsblanketter kan fås från distriktskanslierna, av servicerådgivarna och från förbundets kansli. Man bör till ansökan bifoga en utredning gällande inkomsterna, t.ex. ett skatteintyg, samt en utredning kring hur understödet är tänkt att användas, kvitton från erlagda omkostnader eller en uppskattning gällande kostnaderna.
Krigsinvaliddistriktens understöd
Krigsinvalidavdelningarna och -distrikten har av tradition beviljat sina medlemmar understöd. På olika orter avviker möjligheterna till understöd från varandra och varje enskild krigsinvalidavdelning och -distrikt har självständigt fattat beslut om understöden och deras storlek samt till vilka ändamål understöden beviljas. Understöd har t.ex. beviljats för sjukdoms- och medicinomkostnader, fotvård och hemhjälp. Ingen enhetlig inkomstgräns för dessa understöd har fastställts, utan inom ramen för de medel som står till buds för ändamålet har stöd riktats till dem som mest varit i behov av det.
Seppo Savolainen



