
Viime sodissa pysyvän vamman saaneista runsaasta 96 000 sotainvalidista on keskuudessamme enää runsaat 400. On suomalaisen yhteiskunnan kunnia-asia turvata tämän keski-iältäänkin 100 vuotta lähestyvän joukon hyvä hoito ja vanhuuden turva heidän viimeisinä vuosinaan. Huomattava osa sotainvalideista tarvitsee jo ympärivuorokautista hoitoa. Sen tasa-arvoinen toteuttaminen koko maassa edellyttää, että eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietinnön VaVM 27/2022 mukaisesti hallitus ryhtyy toimenpiteisiin sotilasvammalain muuttamiseksi niin, että vuosien 1939–1945 sotien johdosta vahingoittuneille tai sairastuneille, laitoshoitoon oikeutetuille sotainvalideille korvataan myös vuokran osuus palveluasumisessa.
Vuosikymmeniä sotainvalidien tukena olleet aviopuolisot ovat nykyään itsekin hoidon tarpeessa. Kuitenkin vain osa heistä saa tarvitsemaansa kuntoutusta. Sotainvalidien Veljesliitto pitää tärkeänä, että kaikilla iäkkäillä sotainvalidien puolisoilla ja leskillä olisi mahdollisuus kuntoutukseen.
Vuonna 1940 perustetulla Sotainvalidien Veljesliitolla on edessään toimintansa viimeiset vuodet, sillä päätös liiton purkautumisesta tehtäneen vuonna 2025. Sotainvalideista tullaan huolehtimaan ja heidän leskiään tukemaan senkin jälkeen, kun liiton toiminta päättyy. Tämä tehtävä siirtyy Sotainvalidien Perinnejärjestölle ja Tammenlehvän Perinneliitolle sekä niiden maakunnallisille jäsenyhdistyksille. Sotainvalidien halu auttaa itse kohtaloveljiään ja kansalaisten yhteisvastuusta kertova tuki tälle työlle ovat se perintö, jonka sotainvalidit jättävät isänmaalle.



