Suomen sodissa pysyvästi vammautuneista vuoden 2022 alussa elossa on jopa 69 vähintään 100-vuotiasta sotainvalidia. Osa tuon rajapyykin on jättänyt taakseen jo useampi vuosi sitten. Vanhin sotainvalidi on 105-vuotias, ja täyttää tänä vuonna 106 vuotta. Tämän vuoden aikana 100-vuotissyntymäpäivä on koittamassa 36 sotainvalidille.
Vuoden 2022 alussa sotainvalideja on elossa vajaat 700, joten 100-vuotiaiden osuus jäsenistöstä on noin 10 prosenttia. Veljesliiton vuodenvaihteen tarkka jäsenmäärä – puolisot ja lesket mukaan lukien – varmistuu alkukeväällä.
Kuntoutus ja hyvä hoito yhtenä tekijänä?
Sotainvalidit ovat vammansa perusteella saaneet jo vuosikymmenten ajan monipuolista kuntoutusta, laitoshoitoa ja tarpeidensa mukaisia palveluita kotiin tuotuina. Näin ammattilaiset ovat säännöllisesti seuranneet heidän vointiaan ja mahdollisiin ongelmiin on voitu puuttua jo varhaisessa vaiheessa.
Sotainvalidien palveluista ja korvauksista määrätään sotilasvammalaissa (404/1948), jota on päivitetty yli 60 kertaa vastaamaan paremmin sodassa tai sen johdosta vammautuneiden iän myötä muuttuvia tarpeita. Lain mukaisista avo- ja kotipalveluista vastaavat kunnat ja maksajana on Valtiokonttori.
Täältä voit tutustua sotainvalidien korvauksiin ja täältä heidän puolisoilleen ja leskilleen kuuluviin palveluihin.
Sotainvalidipiirien toiminnanjohtajat osaavat kertoa oman alueensa tilanteesta.