Esineet ovat tärkeä osa Sotainvalidien Veljesliiton perinnettä. Kaikilla osastoilla on toimintaan liittyviä tärkeitä esineitä, joista arvokkain yleensä on osaston lippu. Se halutaan säilyttää jossakin myös sen jälkeen, kun osasto on purkautunut. Osaston kannattaa hyvissä ajoin suunnitella, mihin lippu sijoitetaan väliaikaisesti ja lopullisesti (museoidaan).
Lipun käyttö osaston purkautumisen jälkeen
Sotainvalidien Veljesliitto antaa luvan purkautuneen sotainvalidiosaston lipun käyttöön seuraavien ohjeiden mukaisesti.
1. Lippua voi käyttää niin kauan kuin osaston purkautumisen jälkeen sen alueella on edelleen toimintaa sotainvalideille ja/tai puolisojäsenille.
2. Lipun sijoituspaikka purkautumisen jälkeen on oltava sotainvalidipiirin ja jatkossa Sotainvalidien Perinneyhdistyksen tiedossa. Samalla on ilmoitettava, milloin ja missä lippu on otettu käyttöön (lipun naulaus) ja kuka on vihkinyt lipun.
3. Lippua saa käyttää isänmaallisissa tilaisuuksissa, joissa Suomen lipun ohella käytetään eri järjestöjen lippuja. Lipun käyttö on sallittu myös sotainvalidien hautaustilaisuuksissa, jos omaiset sen hyväksyvät.
4. Lipulle nimetään lippuvastaava ja hänelle vähintään yksi varahenkilö, jotka vastaavat lipun säilytyksestä ja sen kunnosta. He voivat nimetä tarvittaessa lipulle myös jonkun muun kantajan. Lippuvastaavat ilmoitetaan sotainvalidipiiriin ja jatkossa Sotainvalidien Perinneyhdistykselle.
5. Lippujen käytöstä on hyvä sopia paikallisten veteraanijärjestöjen kesken ja pyrkiä noudattamaan yhtenäistä käytäntöä.
6. Yleisen käytännön ja pääesikunnan valtiollisia paraateja varten antaman ohjeen (AJ18134/17.12.2013) mukaisesti järjestöliput tulevat Suomen lipun jälkeen yhteisön perustamisvuoden mukaisessa järjestyksessä. Viime sotiin liittyvien tapahtumien yhteydessä veteraanijärjestöjen liput tulevat heti Suomen lipun jälkeen ja Sotainvalidien Veljesliiton osaston lippu niistä ensimmäisenä. Poikkeuksen tekee Kaatuneitten muistopäivä, jolloin Kaatuneitten Omaisten lippu tulee Suomen lipun jälkeen.
7. Osaston purkautumisen yhteydessä pitää päättää, minne lippu aikanaan ”museoidaan”. Vastaanottajana voi olla esimerkiksi maakuntamuseo, kotiseutumuseo, oma kunta, paikallinen varuskunta tai sen sotilaskoti, seurakunta tai maanpuolustusjärjestöjen tilat.
Veljesliiton hallitus, Helsinki 27.1.2016