- Purkautumisen tullessa ajankohtaiseksi selvitetään ensin, miten jäsenistä huolehditaan jatkossa ja milloin jäsenet siirtyvät piirin henkilöjäseniksi.
- Sovitaan toimintaa jatkavan piirin kanssa muutoksen toteutuksesta.
- Johtokunta päättää asian esittämisestä osaston vuosikokoukselle tai ylimääräiselle kokoukselle. Tarkistetaan, mitä osaston säännöt määräävät purkautumisesta.
- Osaston vuosikokouksen tai ylimääräisen kokouksen kokouskutsuun kirjataan maininta, että kokouksessa käsitellään osaston purkautumista.
- Osaston kokouksessa hyväksytään purkautuminen vähintään 2/3 enemmistöllä.
- Kokous hyväksyy johtokunnan laatiman loppuselvityksen tai antaa selvitystoimenpiteet joko johtokunnan tehtäväksi tai valitsee yhden tai useamman selvityshenkilön.
- Nimetään yksi tai useampi yhteyshenkilö pitämään yhteyttä jäseniin paikkakunnalla.
- Lähetetään jäsenille kirje, jossa ilmoitetaan jäsenyyden siirtymisestä ja mahdollisuudesta ilmoittaa, että ei hyväksy siirtymistä.
- Ilmoitetaan Veljesliiton hallitukselle osaston purkautumisesta ja pyydetään hyväksyntä varojen siirtämiselle piirille tai alueosastolle.
- Siirretään osaston varat toimintaa jatkavalle piirille tai alueosastolle.
- Tehdään loppuselvitys, jos sitä ei esitetty purkautumisesta päättäneelle kokoukselle. Tehdään loppuselvityksestä tilin- tai toiminnantarkastus.
- Kutsutaan yhdistyksen kokous koolle tarkastamaan loppuselvitys, jollei se ole tarpeetonta varojen vähäisyys tai muut seikat huomioon ottaen.
- Lähetään Patentti- ja rekisterihallitukseen (yhdistysrekisteri) ilmoitus purkautumisesta. Yhdistysrekisterin sivulla on sinne tehtävään ilmoitukseen ohjeita ja tarvittava lomake.
- Hoidetaan osaston asiakirjojen arkistointi.
Yhdistys on lakannut, kun purkautuminen on merkitty yhdistysrekisteriin.