Sotainvalidien Veljesliitto perustettiin 82 vuotta sitten, 18. päivä elokuuta vuonna 1940. Asialla olivat talvisodassa vammautuneet miehet, jotka halusivat omalla järjestöllään varmistaa sen, että heidän asiansa hoidettaisiin kunnolla. Pysyvät, monipuoliset vammat aiheuttivat useita ongelmia, joten avuksi tarvittiin laajaa, uuttakin osaamista, jota piti suuren tarpeen edessä myös kehittää voimakkaasti.
Oman järjestönsä turvin he mm. perustivat erilaisten vammojen hoitoon keskittyneitä hoitolaitoksia, harjoittivat varainkeruuta huoltotyöhön ja avustuksiin, järjestivät koulutusta uusiin, vamman sallimiin ammatteihin ja saivat järjestäytyessään toisistaan korvaamatonta vertaistukea. Sodissamme vuosina 1939-1945 vammautui pysyvästi n. 96 000 ihmistä. Tänään heitä on elossa arviolta 600. Puolisot tekivät suuren työn vammautuneen kumppaninsa rinnalla, sen lisäksi että itsekin selvisivät sodan vuosista rauhaan ja kohti uutta elämää. Myös sotainvalidien puolisot voivat olla Veljesliiton jäseniä, ja heitä on nyt arviolta 3200.
Veljesliiton perustamispäivää vietetään Sotainvalidipäivänä. Suurten juhlien aika on jo liiton kohdalta ohi, mutta jäsenemme juhlistavat heidän järjestönsä juhlapäivää eri puolilla sotainvalidipiireissään. Vuonna 1955 oli toisin. Silloin Helsinkiin oli kesäkuun alussa kerääntynyt tuhansia sotainvalideja suureen 15-vuotisjuhlaan, jonka kohokohtia on taltioitu videolle. Juhlan yhteydessä Helsingin jalkapallokentällä järjestettiin myös shakkipeli elävillä ihmisillä ja ratsuilla!
Katso Veljesliiton 15-vuotisjuhlavideo täältä: