1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Sotainvalidien Perinnejärjestö ry, ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Jäljempänä yhdistystä kutsutaan järjestöksi.
2 § Järjestön tarkoitus
Järjestön tarkoitus on tukea sotainvalideja ja heidän puolisoitaan sekä leskiään heidän viimeisinään elinvuosinaan ja vaalia sotainvalidien henkistä perintöä sekä pitää kansalaisten mielissä sotainvalidien uhraukset itsenäisyytemme puolesta.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestö harjoittaa tutkimus- ja näyttelytoimintaa sekä järjestää esitelmä- ja tiedotustilaisuuksia sekä antaa lausuntoja ja osallistuu sotainvalidien edunvalvontatyöhön. Järjestö tekee tarvittaessa yhteistyötä muiden veteraanijärjestöjen ja veteraanien perinnetyötä tekevien järjestöjen kanssa.
Järjestön varsinaisiksi jäseniksi voidaan hyväksyä järjestön hallituksen päätöksellä Suomen kansalaisten muodostamat rekisteröidyt yhdistykset, jotka toimivat sotainvalidien hyväksi tai henkisen perinnön vaalimiseksi. Perustajajäseniä ovat ne henkilöt, jotka osallistuvat järjestön perustavaan kokoukseen ja silloin liittyvät jäseniksi. Järjestön hallitus voi hyväksyä kannattajajäseniksi Suomen kansalaisia ja oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka haluavat tukea järjestön tarkoitusperiä. Järjestön hallitus voi kutsua kunniajäseniksi järjestön tarkoitusperien edistämisessä erityisesti ansioituneita Suomen kansalaisia.
4 § Taloudellinen toiminta
Järjestö kantaa vuosikokouksen päätöksen mukaisesti jäsenmaksua ja liittymismaksua, jotka voivat olla erisuuruisia eri jäsenryhmille.
Järjestö voi hankkia varoja rahankeräyksillä, lahjoituksina, jäsen- ja liittymismaksuina, järjestämällä rahankeräyksiä sekä myymällä alaan liittyviä palveluita ja myyntiartikkeleita, kuten muistoesineitä. Järjestö voi asianmukaiset luvat saatuaan harjoittaa ravintola-, kahvila- ja kioskiliikettä. Järjestöllä on oikeus omistaa kiinteistöjä sekä omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta. Järjestön toiminta ei saa tuottaa jaettavaa voittoa, vaan mahdollinen ylijäämä on käytettävä yhdistyksen toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen sekä sotainvalidien ja heidän puolisoidensa sekä leskiensä huoltoon.
5 § Järjestön kokoukset
Järjestön asioista päättää järjestön kokous. Vuosikokous pidetään vuosittain kesäkuun loppuun mennessä.
Vuosikokouksessa
1) valitaan kokouksen virkailijat ja pöytäkirjan tarkastajat sekä todetaan kokouksen laillisuus
2) käsitellään yhdistyksen toimintakertomus
3) käsitellään ja vahvistetaan edellisen vuoden tilit sekä käsitellään tilintarkastuskertomus sekä päätetään vastuuvapaudesta
4) valitaan hallituksen puheenjohtaja sekä muut varsinaiset ja varajäsenet
5)valitaan yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja tai yksi toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja
6) käsitellään hallituksen laatima toimintasuunnitelma
7) käsitellään hallituksen laatima tulo- ja menoarvio
8) määrätään liittymismaksun, jäsenmaksun sekä kannatusjäsenmaksun suuruus
9) määrätään hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista
6 § Järjestön ylimääräiset kokoukset
Järjestön hallitus voi myös kutsua järjestön ylimääräisen kokouksen koolle, milloin katsoo sen tarpeelliseksi. Kokous on kutsuttava koolle, milloin vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta pyytää.
7 § Kutsut järjestön kokouksiin
Kutsut kokouksiin on toimitettava vähintään neljätoista (14) päivää ennen kokousta kirjeellisesti jäsenille tai ilmoituksella Sotainvalidi-lehdessä.
8 § Äänioikeus
Järjestön kokouksiin lähettävät 3 §:ssä mainitut yhdistykset edustajan kutakin alkavaa viittäkymmentä (50) jäsentä kohti. Kokouksissa kullakin edustajalla ja perustajajäsenellä on yksi (1) ääni. Kannatus- ja kunniajäsenillä, mikäli eivät ole perustajajäseniä, ei ole äänioikeutta, mutta heillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus kokouksissa.
9 § Järjestön hallitus
Järjestön hallitukseen kuuluvat vuosittain valittavat puheenjohtaja ja vähintään seitsemän ja enintään kymmenen muuta jäsentä. Muilla jäsenillä kuin puheenjohtajalla on henkilökohtaiset varajäsenet. Hallitus valitsee varapuheenjohtajan keskuudestaan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10 § Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on
1) toimia järjestön lainmukaisena hallituksena
2) ohjata ja johtaa järjestön toimintaa
3) kutsua kokoukset koolle
4) valvoa rahavarojen käyttöä ja omaisuuden hoitoa sekä tehdä kalenterivuosittain tilinpäätös ja jättää se hyvissä ajoin tilintarkastajalle/toiminnantarkastajalle
5) laatia ja jättää vuosikokoukselle edellisen vuoden toimintakertomus
6) pitää jäsenkortistoa
7) valita henkilökunta
11 § Järjestön nimenkirjoittaminen
Järjestön nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin kanssa tai muun hallituksen jäsenen kanssa.
12 § Tilikausi
Järjestön tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajalle/toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Tilintarkastajan/toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
13 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Sääntöjen muuttamista ja järjestön purkamista koskevissa asioissa voidaan tehdä päätös vain, jos sitä on kannattanut vähintään kolmeneljäsosaa (3/4) annetuista äänistä.
Järjestön purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi, varat käytetään järjestön purkautumispäätöksessä tarkemmin määritellyllä tavalla sotainvalidien ja heidän puolisoidensa sekä leskiensä huoltoon, perinnetyöhön, vanhustenhuoltoon tai vammaishuoltoon.
Perinnejärjestön vuosikokous on hyväksynyt säännöt 9.6.2015 ja Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt ja rekisteröinyt säännöt 14.9.2015.