Sotavammojen hoito
Sodasta johtuvien vammojen ja sairauksien hoidon, tutkimukset, lääkkeet ja apuvälineet Valtiokonttori korvaa pääsääntöisesti kokonaan. Perusedellytyksenä on, että viranomainen on hyväksynyt vammat ja sairaudet sotaperäisiksi.
Korvattavien kustannusten tulee olla kohtuullisia ja hoitotavoitteiden kannalta asiallisia. Valtiokonttori maksaa tällöin myös hoidon hankkimisesta aiheutuneet välttämättömät matkakustannukset.
Hoitotoimenpiteitä varten on yleensä suositeltavaa etukäteen pyytää maksusitoumusta Valtiokonttorilta. Vaihtoehtoisesti voidaan jo maksetut kustannukset velkoa myös jälkikäteen. Tärkeätä on kaikissa tapauksissa pyrkiä esittämään Valtiokonttorille mahdollisimman tarkka selvitys hoidon perusteista ja kustannuksista.
Sairausapulisä
Muista kuin sotavammoista johtuvien niin sanottujen siviilisairauskulujen perusteella on vähintään 20 %:n sotainvalidin mahdollisuus hakea korvausta sairausapulisän muodossa. Sotainvalidin omien kulujen lisäksi voidaan sairausapulisässä ottaa huomioon myös perheenjäsenten sairauskulut.
Sairausapulisä on toimeentulosidonnainen. Hyvätuloisilla on tästä syystä määrätty omavastuu. Omavastuuta ei määrätä, jos bruttotulot ilman sotilasvammakorvauksia jäävät (vuosien 2020-2024 kuluihin sovellettavat euromäärät) yksinäisellä henkilöllä alle 18 900 euron ja aviopuolisoilla yhteenlaskettuna alle 30 700 euron.
Sairausapulisän muodossa korvattaville kustannuksille on asetettu yläraja (4 020, 09 euroa vuonna 2024). Toisaalta sairausapulisää ei ole yleensä mahdollista saada, jos vuotuiset kulut jäävät alle 130 euron.
Sairausapulisään oikeuttavien kulujen tulee olla yleensä vammasta tai sairaudesta johtuvia. Myös kohtuullisten hammashoito-, silmälasi- ja kuulokojekulujen perusteella voi saada sairausapulisää. Lisäksi kunnallisten ja yksityisten kotipalveluiden aiheuttamista kuluista voi saada osittaisen Valtiokonttorilta korvauksen sairausapulisän muodossa.
Sairausapulisää voi hakea vain jo maksettujen kulujen perusteella. Suositeltavaa on kerätä kulutositteita pitemmältä ajalta ja hakea sairausapulisää esimerkiksi kerran tai kahdesti vuodessa. Tärkeätä on kuitenkin huomata, että veloitettavat kustannukset saavat olla korkeintaan puolitoista vuotta vanhoja.
Osalle jo aiemmin sairausapulisää saaneista sotainvalideista Valtiokonttori maksaa sairausapulisää ennakkona kuukausittain. Jos ennakkona saatu summa riittää peittämään sairauskulut, ei sotainvalidin tarvitse tehdä mitään. Mikäli vuoden 2023 todelliset kulut olivat vähintään 15 % tai 100 euroa suuremmat kuin saatu ennakko, voi Valtiokonttorilta hakea kuittien perusteella jälkikäteen puuttuvaa osaa. Vertailu tehdään vuoden ajanjaksolla, mutta todella isojen kustannusten perusteella voi puuttuvaa osaa hakea aiemminkin.
Terveydentilan tarkastus
Sotainvalidilla, jonka haitta-aste on vähintään 10 %, on sotavammoja koskevien tutkimusten lisäksi mahdollisuus käydä myös muuta terveydentilaa koskevissa tutkimuksissa valtion kustannuksella.
A. Yleisen terveydentilan tarkastus
Yleisen terveydentilan tarkastus käsittää lääkärin suorittaman sotainvalidin kokonaisterveydentilan tarkastuksen. Siihen sisältyy määrätyt laboratoriokokeet, mutta ei varsinaisia erikoistutkimuksia. Valtiokonttori korvaa yleisen terveydentilan tarkastuksen kerran kalenterivuoden aikana. Tarkastusta varten on suositeltavaa, mutta ei välttämätöntä, hakea Valtiokonttorilta etukäteen maksusitoumus. Valtiokonttorin maksusitoumus on voimassa toistaiseksi.
B. Erikoistutkimus
Lääkärin suosittelemaan erikoistutkimukseen on mahdollista saada maksusitoumus Valtiokonttorilta. Erikoistutkimuksen kohteena voivat olla myös siviilisairaudet.
Suositeltavaa on yleensä aina hakea etukäteen maksusitoumus Valtiokonttorilta, jolloin tutkimuksen suorittaja voi velkoa kustannukset suoraan Valtiokonttorilta.
Laitoshoito
Vähintään 10 %:n sotainvalideilla on mahdollisuus päästä valtion kustannuksella laitoshoitoon, jos hän ei terveydentilan heikentymisen vuoksi selviydy kotona. Sotilasvammalain muutos 10 ja 15 %:n sotainvalidien laitoshoidon korvaamisesta astui voimaan 1.1.2019.
Laitoshoitoa annetaan Valtiokonttorin hyväksymissä hoitoyksiköissä, joita ovat esimerkiksi Kauniala ja eri puolilla maata sijaitsevat sotainvalidien sairas- ja veljeskodit. Vähintään 10 %:n sotainvalideille hyvinvointialueiden sairaaloissa, terveyskeskusten vuodeosastoilla sekä vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa laitoksissa annettava pitkäaikainen laitoshoito on maksutonta.
Pitkäaikaisen laitoshoidon lisäksi voi vähintään 10 %:n sotainvalidi saada Valtiokonttorin kustantamana jaksoittaista tai osa-aikaikaista laitoshoitoa.
Erityislaitoksiin pääsyä on haettava etukäteen Valtiokonttorilta. Sen sijaan hyvinvointialueiden laitoksiin pääsystä päättävät niiden viranomaiset.
Jalkahoito
Vähintään 10 %:n sotainvalidille Valtiokonttori korvaa kolme jalkahoitoa kalenterivuodessa. Hoidon tarpeen ei tarvitse liittyä sotavammoihin. Jalkahoitoa varten voi hakea etukäteen maksusitoumuksen Valtiokonttorilta.
Apuvälineet
Valtio korvaa sotavamman tai -sairauden vuoksi tarpeelliset apuvälineet. Edellytyksenä on, että apuvälineen hankkimista pidetään olosuhteisiin nähden kohtuullisena. Apuvälineen korvattavuutta on kätevintä etukäteen tiedustella Valtiokonttorin SOVE-yksiköstä puhelimitse (p. 0295 50 3070 arkisin klo 9-12).
Korvattavia apuvälineitä voivat olla muun muassa
- päivittäisissä toiminnoissa tarvittavat erityisesti vammaisille tarkoitetut välineet
- kuulovammaisten tekniset apuvälineet
- toiminnan harjoittelussa tarvittavat välineet
- auton hankintakustannukset osittain vaikeasti liikuntavammaiselle tai sokealle, jolla on oikeus moottoriajoneuvolisään (korvauksella yläraja)
- puhelimen hankintakustannukset osittain, vaikeavammaiselle, jolle puhelin liikkumisvaikeuksien, yksinasumisen tai vastaavan syyn takia on välttämätön.
Pienapuvälineet
Pienapuvälineillä tarkoitetaan päivittäisten toimintojen apuvälineitä, joiden hinta on korkeintaan 120 euroa tai rollaattori korkeintaan 130 euroa. Vähintään 10 %:n sotainvalidille Valtiokonttori korvaa pienapuvälineet, vaikka niiden tarve ei johtuisikaan sotavammasta. Edellytyksenä on, että sotainvalidi tarvitsee apuvälinettä ja että hänelle on siitä hyötyä.
Korvattavia pienapuvälineitä voivat olla muun muassa
- kävelykepit, kyynärsauvat ja jääpiikit
- sukanvetolaitteet
- liukuesteet kenkiin
- pukeutumisen ja henkilökohtaisen hygienian apuvälineet.
Asunnon muutostyöt
Asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvista laitteista ja välineistä on vähintään 10 %:n sotainvalidilla mahdollisuus saada korvaus Valtiokonttorilta. Muutostöiden tarpeen on johduttava vammasta tai sairaudesta, tätä tarvetta arvioitaessa otetaan kuitenkin huomioon myös muut kuin sotavammat.
Korvattavaksi voivat tulla esimerkiksi kynnysten poistaminen, asunnon ovien levennys, tukitankojen asentaminen, WC:n ja peseytymistilojen rakentaminen niihin liittyvine vesi- ja viemäritöineen, sähkökatkaisijoiden ja pistorasioiden sijoituksen muuttaminen sekä puulämmityksen vaihtaminen sähkö- tai öljylämmitykseen. Uudisrakentamista tai muita kuin edellä mainittuja perus- tai vuosikorjauksen luonteisia töitä ei voida korvata. Poikkeuksellisesti voidaan peruskorjauksenluonteisia töitä korvata, jos ne ovat tarpeellisia laitoshoidon välttämiseksi.
Sotainvalideilla ja leskillä on käytettävissään korvauksetta Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojia korjausten suunnittelua varten.
Muutostöiden korvattavuudella on yläraja: 15 950 euroa vuonna 2023 ja peruskorjauksissa 29 380 euroa.
Päivitetty 17.1.2023