Sotainvalidit perustivat oman järjestönsä 18. elokuuta 1940. Siitä lähtien liitto on toiminut jäsentensä edunvalvojana heidän muuttuvien tarpeiden mukaan: aluksi pääpaino oli avustuksissa, koulutuksessa sekä hoidossa ja kuntoutuksessa.
Mitään näistä ei Veljesliitto olisi pystynyt yksin tekemään vaan suurena apuna ovat olleet muut järjestöt, valtio, kirkko sekä kansalaiset, jotka ovat tukeneet sotainvalideja monin eri keräyksin.
Yritteliäisyyttä ja veljesvastuuta
Sotainvalidit ovat huolehtineet paitsi itsestään myös toisistaan. Lievemmin vammautuneet ovat paikallistasolla huolehtineet vaikeasti vammautuneista veljistään ja heidän perheistään. Sotainvalidit perustivat paikallisosastoja, joiden toimintaa rahoitettiin mm. monenlaisilla yrityksillä. Vielä tänäänkin useilla paikkakunnilla on taloja, kioskeja ja leirintäalueita, jotka ovat alueen sotainvalidiosastojen perustamia.
Korvausta menetetystä terveydestä
Sotainvalidien ikääntyessä heidän avuntarpeensa ovat muuttuneet. Sotainvalidien ”perustuslakina” tunnettua sotilasvammalakia on päivitetty useaan otteeseen vastaamaan heidän tarpeitaan. Valtio on velvollinen maksamaan heille korvausta sodassa menetetystä terveydestä. Käytännössä tämä tarkoittaa elinkorkoa, kuntoutusta sekä palveluja, jotka riippuvat siitä, kuinka vakavasti he vammautuivat eli mikä heidän sotainvaliditeettiprosenttinsa on.
Edunvalvontaa tarvitaan yhä
Vaikka sotainvalidien määrä pienenee, ei Veljesliiton työ jäsentensä edunvalvojana ole ohi. Liiton tavoite on saada sotilasvammalakia muutettua jälleen niin, että myös 10 ja 15 %:n sotainvalidit pääsisivät tarvittaessa laitoshoitoon valtion kustantamana – samaan tapaan kuin nyt pääsevät vähintään 20 %:n sotainvalidit. Heidän määränsä vajaan 1700 sotainvalidista on n. 700 henkilöä, joten muutoksen tarvitsijoita on yhä. Sotainvalidit menettivät rintamalla terveytensä ja ovat kantaneet vammojaan sotavuosista asti. Sen vuoksi he tulevat aina olemaan erikoisasemassa muihin sotiemme veteraaneihin nähden vaikka korkea ikä onkin jo tasoittanut eroja näiden ryhmien välillä.
Tiesitkö, missä kaikessa Sotainvalidien Veljesliitto on ollut edelläkävijä?