Kansallista veteraanipäivää vietetään 27. huhtikuuta, Lapin sodan päättymispäivänä. Veteraanipäivän pääjuhla järjestetään tänä vuonna Helsingissä Finlandia-talolla. Pääjuhla televisioidaan suorana ja sen voi katsoa Yle TV 1:ltä klo 14 alkaen. Juhlapäivää vietetään myös maakunnissa, joissa juhlimaan kerääntyy lähialueiden sotainvalideja ja sotiemme veteraaneja.
Vuonna 2018 veteraanipäivää viettää noin 14 000. Suomen sodissa 1939–1945 vammautui pysyvästi noin 96 000 ihmistä. Nyt tämä joukkio on pienentynyt niin, että heitä on elossa enää alle 2000. Korkean iän tuomien rasitteiden lisäksi sotainvalidit kantavat kehossaan vammoja, jotka ovat olleet heidän elämässään sota-ajoista lähtien.
Vammoistaan huolimatta sotainvalidit jatkoivat elämäänsä kukin kykynsä mukaan. Vamma tarkoitti monelle kouluttautumista uuteen ammattiin, sillä paluu entiseen työhön ei enää onnistunut. He perustivat järjestön, jossa he huolehtivat itse itsestään sekä muista vammautuneista aseveljistä. Järjestönsä avulla he ovat vaikuttaneet mm. sotilasvammalakiin, jota on onnistuttu päivittämään niin, että se on vastannut jäsenkunnan ikääntymisen myötä muuttuvia tarpeita.
Ne sotainvalidit ja sotiemme veteraanit, jotka ovat tänään elossa, ovat esimerkkitapauksia vaikeuksien voittamisesta, hyvästä elämänasenteesta ja positiivisesta ajattelutavasta.
Hyvää kansallista veteraanipäivää!
Tutustu sotainvalidien tarinoihin täällä!